Solarna energija postaje pokretačka snaga održivosti na jednoj od najljepših destinacija Hrvatske.

Stanje na tržištu sve više potiče ulaganja u solarna rješenja koja nikad nisu bila isplativija. Da se potencijal sunčeve energije može iskoristiti u svim industrijskim sektorima i da nije ograničen samo na kućanstva dokazuju i naši klijenti na Makarskoj rivijeri koji su prepoznali nove trendove i iskoristili solarnu energiju za ostvarenje velikih ušteda uz najmanja ulaganja, i to u najpovoljnijem trenutku kada je riječ o samom tržištu.

Lider u prodaji bijele tehnike, Kingtrade Makarska, odlučio je uložiti u ugradnju solarnih panela na krovu svog centra kako bi ostvario dugoročne uštede i stvorio prostor za nova ulaganja u svoje poslovanje, što je rezultiralo direktnim povećanjem konkurentnosti na tržištu.


Premis, jedan od najvećih proizvođača sladoleda u Hrvatskoj, prepoznao je ovu investiciju kao logičan korak prema održivosti svog poslovanja, brinući o kvaliteti svojih proizvoda i utjecaju proizvodnog pogona na okoliš, te je u novu turističku sezonu također ušao s vlastitom električnom energijom.


Sea House Resort u Brelima je novi kompleks luksuznih apartmana koji se također odlučio prilagoditi globalnim trendovima i rastućim zahtjevima za održivim poslovanjem u turističkom sektoru. Sada proizvode vlastitu čistu energiju te pružaju visokokvalitetan i ekološki osviješten smještaj svojim gostima čija smještajna potražnja sve više uključuje i takve zahtjeve.

Navedene tvrtke na Makarskoj rivijeri će svojim novim solarnim elektranama pokriti čak 60% svojih godišnjih potreba. Povrat na investiciju procijenili smo već na prvih 3-5 godina rada elektrana. Zahvaljujući brojnim suradnjama s poslovnim subjektima svakodnevno svjedočimo benefitima koji iz ovakvih investicija proizlaze, a što su prepoznali i navedeni lideri u energetskoj tranziciji svojeg područja te postali novi primjeri poslovanja koje može biti profitabilno i ekološki prihvatljivo.

Praksa pokazuje da su dugoročne financijske uštede i povećanje neovisnosti o cijenama fosilnih goriva samo neki od razloga zbog kojih bi se sve veći broj poslovnih subjekata u budućnosti mogao odlučiti na ovakvu investiciju, usklađujući se tako s rastućim zahtjevima za održivim poslovanjem i s društvenom odgovornošću kojoj se u današnjem vremenu posvećuje sve više pozornosti.

Detalje realizacije ovih projekata podijelili smo i s Dalmatinskim portalom.
Više na:

https://dalmatinskiportal.hr/energija-i-ekologija/solarne-elektrane-na-krovovima–nova-era-poslovanja-na-makarskoj-rivijeri/168818