Globalni trendovi, povećana svijest o klimatskim promjenama i sve veća gospodarska težnja usmjerena prema viziji održivog razvoja – razlozi su velikog uspona kojeg posljednjih nekoliko godina doživljava tržište solarne industrije u Hrvatskoj i u svijetu.

Prateći upravo globalne trendove ali i zahtjeve koje diktira stanje na tržištu, po svojim inicijativama u području obnovljivih izvora energije sve je prepoznatljivija i dolina Neretve, čemu u prilog govori i još jedan od naših uspješno realiziranih projekata. Upravo na području doline Neretve nedavno  je u rad puštena jedna od najvećih solarnih elektrana na krovu u Hrvatskoj.

Projekt solarne elektrane postavljene na krov lokalne tvrtke Jasenska d.o.o. za cilj je imao osigurati Jasenskoj proizvodnju vlastite električne energije namijenjene daljnjoj prodaji na tržištu. Na krovnu površinu od 6 500m2 postavljeno je 2 850 Longi solarnih panela izgrađenih od najkvalitetnijih materijala koji jamče visok stupanj efikasnosti i predstavljaju učinkovit, dugotrajan i pouzdan izvor energije. Izgrađena solarna elektrana na Jasenskoj ima ukupnu snagu od 1070kW, a u prvoj fazi u pogon je pušteno 399kW.

Vrijednost i dugotrajnost ovakve investicije ne samo da će se očitovati u financijskim benefitima za Jasensku i njihovo kompletno poslovanje, nego i u pozitivnom utjecaju na okoliš te na lokalno gospodarstvo. Inicijative s ovakvim ciljem ne samo da su važne zbog smanjenja emisije štetnih plinova, već i zbog ovisnosti o uvozu fosilnih goriva koji predstavljaju značajan udio u trgovinskoj bilanci Hrvatske. Solarne elektrane kao ova na krovu tvrtke Jasenska d.o.o. predstavljaju izvrsnu priliku za smanjenje ovisnosti o uvozu energenata, dok istovremeno jačaju lokalnu ekonomiju te služe kao poticaj za daljnje inicijative, što Jasensku već sada čini liderom u procesu energetske tranzicije cijelog ovog područja.

Detalje ovog projekta podijelili smo i s čitateljima neretvanskog portala Metković News:

https://metkovic-news.com/news/u-opuzenu-pustena-u-rad-jedna-od-najvecih-solarnih-elektrana-na-krovu-u-hrvatskoj/