U kontekstu rastuće svijesti o ekološkim izazovima, inovativni koraci prema održivijoj energetskoj budućnosti izazivaju sve veći interes.  U okruženju gdje je svaka inovacija važna, sve više poslovnih subjekata prepoznaje važnost prilagodbe vlastitih poslovnih strategija zahtjevima održivosti i suvremenog poslovanja, pri čemu je prelazak na obnovljive izvore energije ključna prekretnica njihove transformacije.

Solarna energija kao najisplativiji izvor energije, već nekoliko godina intenzivno se izdvaja kao predvodnik tog procesa, a jedan od najnovijih primjera uspješne poslovne implementacije solarnih rješenja na lokalnoj razini je i Mesnica Džakula u Solinu s kojom smo imali zadovoljstvo nedavno surađivati.

Dugogodišnja tradicija izrađena na izvrsnosti razlog je zašto je upravo ovo mjesto lokalni sinonim za kvalitetu i pouzdanost kada je prodaja mesa i mesnih prerađevina u pitanju, kako u Solinu tako i na području cijele Splitsko-dalmatinske županije. Od vrhunskih odrezaka do različitih suhomesnatih delicija, Mesnica Džakula oduvijek je poznata kao mjesto vrhunske gastronomske ponude, a od sada i kao mesnica s vlastitom solarnom elektranom.

Na krov mesnice nedavno je postavljena solarna elektrana snage 24,6 kWp u panelima, koja će godišnje proizvoditi oko 27 mWh električne energije namijenjene samoopskrbi samog objekta. Funkcionalnost i učinkovitost postavljenog solarnog sustava  dovodi do ostvarenja unaprijed postavljenih ciljeva kojima će mesnica smanjiti ovisnost o tradicionalnim izvorima energije, ostvariti uštede i veću financijsku stabilnost, ali i postići značajnu reputacijsku prednost među ekološki osviještenim potrošačima.

Veliki broj solarnih sustava koje smo u posljednjem periodu uspješno implementirali u različite industrijske sektore, pokazuje kako se na lokalnoj razini već uvelike prepoznao potencijal solarne energije. U vremenu u kojem energetska održivost postaje ključna komponenta društvene odgovornosti, ovakvi projekti pokazuju kako se taj koncept može jednostavno implementirati u manje više svaki oblik poslovanja, kao i u kućanstva.

Kada je riječ o našim klijentima koji su poslovni subjekti, u fokusu je uvijek jednostavna premisa – smanjenje ovisnosti o konvencionalnim izvorima energije, postizanje financijske stabilnosti u smislu ušteda ili zarade (ako je riječ o daljnjoj prodaji električne energije na tržištu) uz intenzivno poticanje održivog razvoja i očuvanja okoliša.

Sve navedeno zapravo i objašnjava zašto se prelazak na solarnu energiju postavlja kao logičan korak prema suvremenom poslovanju i održivoj budućnosti. Proizvodnja električne energije na ovakav način ne samo da pomaže u očuvanju okoliša i postizanju većih globalnih ciljeva, nego i pruža poslovnom sektoru prilike za uvođenje novih modela poslovanja koji su i ekonomski održivi i ekološki prihvatljivi.

Sve o projektu podijelili smo i s čitateljima portala Dalmacija danas:

https://www.dalmacijadanas.hr/od-dobre-tradicije-do-inovativnosti-mesnica-dzakula-od-sada-na-solarni-pogon/