Promjene koje se događaju u energetskom sektoru već nekoliko godina rezultiraju kontinuiranim povećanjem svijesti o nevjerojatnom potencijalu solarne energije, a to postaje sve vdiljivije i u Dolini Neretve. Učinkovitost ulaganja u solarnu energiju i pozitivni učinci takvih investicija postaju više nego očiti kada se i gospodarski lideri tog područja odluče za integraciju ovakvih tehnologija u svoje poslovanje.

U tom kontekstu posebnu pozornost privukao je nedavni projekt tvrtke Frigo Bonsai, kojim su se istaknuli kao još jedan primjer uspješne implementacije pouzadnog solarnog rješenja u svoje poslovanje.

Kao sinonim za vrhunsku kvalitetu voća i povrća, Frigo Bonsai poznat je kao tvrtka koja je izrasla u vodećeg igrača na polju uvoza, izvoza, otkupa i distribucije voća i povrća, te danas svoje proizvode šalje ne samo diljem domaćeg tržišta, već i na europska tržišta te tržišta Južne Amerike. U njihovom poslovno-skladišnom centru kod Opuzena, godišnje dozrijeva čak 250,000 kutija banana, otkupi se i proda 3500 tona mandarina, te 3000 tona raznog sezonskog voća i povrća. Dinamika ovakvog poslovanja nalaže kontinuirano praćenje suvremenih tehnoloških trendova u području skladištenja, manipulacije i dorade robe, a sada saveznika na putu prema napretku imaju u vlastitoj električnoj energiji koju od nedavno proizvode.

Na krovu njihovog poslovno-skladišnog centra izgradili smo solarnu elektranu snage 120 kW. Projekt izgradnje solarne elektrane imao je za cilj omogućiti generiranje električne energije koju od nedavno proizvode i koriste za samoopskrbu cijelog prostora. Osim smanjenja operativnih troškova, ovakva investicija donosi veću energetsku neovisnost i sigurnost opskrbe, oslobađajući se pri tom sve većih fluktuacija u cijenama konvencionalnih izvora energije. Jedan od dugoročnih ciljeva svakako je i stabilnije planiranje financijskih tokova i poslovanja, a takva dugoročna stabilnost pruža temelje za daljnji rast i razvoj, što otvara prostor novim poslovnim prilikama i širenju tržišta.

Više o samom projektu podijelili smo s čitateljima portala Metković Like:
https://likemetkovic.hr/portal/frigo-bonsai-nova-era-poslovanja-koju-pokrece-solarna-energija/