Sve su veći troškovi električne energije, i tome svjedočimo svakoga dana. S obzirom na to, ali i na sve veću ekološku osviještenost mnogi ljudi traže alternativne izvore energije. Solarni i fotonaponski paneli postaju sve popularnije rješenje kako među vlasnicima obiteljskih kuća, tako i među tvrtkama. 

Unatoč tome što se često govori o mogućnosti korištenja obnovljivih izvora energije izravno u kućanstvima, još uvijek postoje termini koji će nekima biti nerazumljivi. Jeste li znali, na primjer, da fotonaponski i solarni panel nije jedno te isto? Ostanite s nama jer u nastavku teksta pojašnjavamo njihove razlike te analiziramo prednosti i nedostatke.

Usporedba fotonaponskih i solarnih panela

Oba panela apsorbiraju sunčevu energiju za proizvodnju energije za vaš dom. Oba se obično postavljaju na krovove. Osim toga ova dva sustava vrlo su različita.

Fotonaponski paneli pretvaraju solarnu energiju u električnu energiju. Način rada ovog sustava je taj dva sloja poluprovodljivog metala (obično silicija) proizvode električno polje. Pod utjecajem sunčeve energije generira se mali napon. Energija dobivena na ovaj način može se koristiti za opskrbu svih vrsta kućanskih, uredskih, industrijskih ili poljoprivrednih sustava i opreme. 

Inverter pretvara istosmjernu struju u izmjeničnu, odnosno struju u utičnicama u kućanstvima. Ono što je jako bitno istaknuti fotonaponski sustav ne radi samo tijekom sunčanih dana nego tijekom cijele godine. Višak energije generiran ljeti potrošač prenosi opskrbljivaču kako bi „povratio“ dio pohranjenih rezervi u jesenskim i zimskim mjesecima, kada je fotonaponski sustav manje produktivan. 

S druge strane, solarni paneli pretvaraju sunčevu svjetlost u toplinu. Ploča sadrži cijevi napunjene glikolom i antifrizom (ili nekom drugom tekućinom). Kada sunčeva toplina dopre do tekućine, ona zagrijava bakrenu zavojnicu. To će zatim zagrijati vaš spremnik tople vode.

Koje su prednosti i nedostaci fotonaponskih i solarnih panela?

Želite li prijeći na održiviju, “zelenu energiju”, morate biti upoznati s prednostima i nedostatcima istih fotonaponskih i solarnih panela. 

Prednosti fotonaponskih panela odnose se na:

  • rad tijekom cijele godine,
  • omogućavanje energetske neovisnosti,
  • nije potrebno komplicirano održavanje,
  • pravo na subvencije,
  • ekološki prihvatljiv i obnovljiv izvor energije,
  • mogućnost smanjenja računa za struju,
  • dulji životni vijek,
  • multifunkcionalnost.

S druge strane, evo koje koristi možete imati od solarnih panela:

  • isplativost,
  • integracija u postojeće sustave,
  • energetska učinkovitost,
  • ugodan rad bez održavanja.

Nedostaci fotonaponskih panela

Bez obzira na to što fotonaponski paneli mogu smanjiti troškove električne energije, također imaju neke nedostatke koje biste trebali uzeti u obzir:

1. Visoki početni trošak

Fotonaponski paneli su skuplji. Međutim to je dugoročna investicija. Napominjemo da ćete sami proizvoditi električnu energiju, smanjujući svoje račune čim ih instalirate. Međutim, povrat ulaganja može potrajati. 

2. Niska učinkovitost

Učinkovitost fotonaponskih panela kreće se između 19 – 23% što znači da uz odgovarajući broj panela možete značajno povećati energetsku neovisnost svog doma. Provjerite koliko je panela potrebno za optimalnu energetsku nezavisnost vašeg doma i iskoristite prednosti obnovljivih izvora energije.

3. Zahtjevna instalacija

Postavljanje fotonaponskih panela je komplicirano, stoga je najbolje da to prepustite profesionalcima. Forte Solar je vodeći graditelj solarnih rješenja u Hrvatskoj. 

Nedostaci solarnih panela

Ako razmišljate o korištenju toplinske energije dobivene putem solarnih panela, u nastavku su navedene neke mane koje trebate znati:

1. Jedna funkcija

Solarni toplinski panel prikladan je samo za grijanje vode. S obzirom na to ograničena je pohrana. Dugotrajno skladištenje tople vode vrlo je teško bez velikog gubitka topline.

2. Kratak životni vijek

Solarni paneli imaju pokretne dijelove pa im je životni vijek „samo“ 20 godina. Osim pokretnih dijelova, glikol u samim pločama može rezultirati troškovima održavanja od 150 € godišnje.

3. Manje izdržljivi

Hladno vrijeme više utječe na solarne panele. Nisu tako učinkoviti jer nema dovoljno sunčeve energije.

Solarni ili fotonaponski paneli – koje odabrati?

Sada kada znate razlike između fotonaponskih i solarnih panela i upoznali ste njihove prednosti i nedostatke, vrijeme je da razmislite o tome što točno želite. U jednim slučajevima prikladnije je jedno, a u drugim drugo rješenje. 

Ako trebate toplu vodu ili ako tražite rješenje za podršku sustavu grijanja, onda razmislite o ulaganju u solarne panele. Međutim, ako ne želite ovisiti o mrežnoj opskrbi električnom energijom, ako želite smanjiti račune za struju i pronaći ekološki prihvatljiv obnovljivi izvor energije koji biste mogli  koristiti u različite svrhe, onda bi fotonaponski paneli bila prikladnija investicija.

Fotonaponski i solarni paneli – troškovi

Troškovi ugradnje fotonaponskih panela puno su veći od instalacije solarnih panela. To je povezano s veličinom i složenošću instalacije, ali i sa stupnjem njihove primjene. Solarni kolektori mogu se koristiti samo za zagrijavanje tople vode i to samo tijekom „sezone“. 

Fotonaponski paneli rade tijekom cijele godine; ipak su to sad uređaji za proizvodnju električne energije, imaju puno širu primjenu. Za više informacija o instalaciji solarnih rješenja slobodno nas kontaktirajte

Isplati li se ulagati u solarnu energiju?

Solarna energija je energija budućnosti, a tome u prilog idu i ovi razlozi koje navodimo u nastavku: 

  • solarni paneli mogu značajno smanjiti vaše račune za struju, ovisno o veličini sustava i potrošnji energije.
  • “zeleniji” okoliš: solarna energija je čist, obnovljiv izvor koji smanjuje emisije ugljika i ovisnost o fosilnim gorivima, pridonoseći zelenijem planetu.
  • veća vrijednost nekretnine: instalirani fotonaponski ili solarni paneli obično podižu vrijednost imovine.
  • energetska neovisnost: solarni paneli sami proizvode “toplinu”, smanjujući tako ovisnost o gradskoj mreži.